Gęsty syrop malinowy

Maliny w tym roku są jak lekarstwo. Ale wykorzystują każdą ilość, która mi akurat wpadnie w ręce. Oprócz malinek w cukrze  zrobiłam też małe słoiczki syropu malinowego. Wyszedł gęsty, słodki, pyszny. 


Składniki:
- 1 kg malin 
- 1 kg cukru
- sok z cytryny - opcjonalnie (maliny zachowają ładny kolor) 



Przepis. 
Owoce wsypać do garnka o grubym dnie, lekko zmiksować blenderem. Dodać cukier, wymieszać i podgrzewać ok. 20 min. Całość skropić sokiem z cytryny (1 łyżeczka). Gorący syrop przetrzeć przez sito i przelać do czystych i wyparzonych słoików. Zakręcić i odstawić do góry dnem.  

Smacznego.
źródło: Moje Pasje 


Akcja:

Zapasy na zimę - I edycja 2013

5 komentarzy:

  1. My z malin robimy tylko konfitury, ale syrop też musi być świetny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zimą taki słoiczek pełen słońca to prawdziwy skarb :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak patrzę na te Twoje przetwory... Musisz mieć ogromną spiżarnię :) ! Chciałabym w niej zamieszkać :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie spiżarni nie mam, ale regały z przetworami stoją w ciemnym i chłodnym miejscu ;)

      Usuń