Maliny w tym roku są jak lekarstwo. Ale wykorzystują każdą ilość, która mi akurat wpadnie w ręce. Oprócz malinek w cukrze zrobiłam też małe słoiczki syropu malinowego. Wyszedł gęsty, słodki, pyszny.
Składniki:
- 1 kg malin
- 1 kg cukru
- sok z cytryny - opcjonalnie (maliny zachowają ładny kolor)
Przepis.
Owoce wsypać do garnka o grubym dnie, lekko zmiksować blenderem. Dodać cukier, wymieszać i podgrzewać ok. 20 min. Całość skropić sokiem z cytryny (1 łyżeczka). Gorący syrop przetrzeć przez sito i przelać do czystych i wyparzonych słoików. Zakręcić i odstawić do góry dnem.
Smacznego.
źródło: Moje Pasje
Akcja:
My z malin robimy tylko konfitury, ale syrop też musi być świetny!
OdpowiedzUsuńZimą taki słoiczek pełen słońca to prawdziwy skarb :)
OdpowiedzUsuńNie no,znow pysznosc:)
OdpowiedzUsuńTak patrzę na te Twoje przetwory... Musisz mieć ogromną spiżarnię :) ! Chciałabym w niej zamieszkać :))
OdpowiedzUsuńwłaśnie spiżarni nie mam, ale regały z przetworami stoją w ciemnym i chłodnym miejscu ;)
Usuń