Takie cudo króluje u nas w tym roku wśród dżemów. Figi i śliwki, połączenie idealne. Na słodko, czy z serkiem, wprost idealne. Śliwki jeszcze są, figi też, wiec róbcie, a nie pożałujecie...
Składniki:
- 1,5 kg śliwek
- 5 fig
- 2 szklanki cukru
- sok z 1 cytryny
Przepis:
Śliwki wypestkować. Figi i śliwki pokroić na ćwiartki. Do garnka o grubym dnie włożyć śliwki oraz cukier. Zostawić na 2 godz. bądź w lodówce max. na jedną noc. Po tym czasie dodać sok z cytryny i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 min. Dodać pokrojone w ćwiartki figi, i ponownie gotować ok. 15 min. Często mieszać, aby masa się nie przypaliła. Niektóre figi się rozgotują, inne zostaną w całości, co ładnie smakuje i pięknie wygląda. Gotową masę nakładać do słoików, pasteryzować 10 min. we wrzącej wodzie. Najlepiej podawać z grzanką z kozim serem. Pychotka.
Smacznego.
źródło: własne
Wyśmienicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńrobię! tym bardziej, że przepis prosty i nieskomplikowany, jak to czasami się zdarza.. ;)
OdpowiedzUsuńChyba i ja w końcu skuszę się na dżem z figami :)
OdpowiedzUsuńdomowy dżem to dopiero rarytas!
OdpowiedzUsuń