Żółte maliny to moje odkrycie tego roku, wiedziałam, że są, kiedyś jadłam, ale nie "przerabiałam" na większą skalę. Z takich żółtych perełek, powstał mus, gęsty mus. Wykorzystamy do ciasta, naleśników, racuchów, czy nawet do samej herbatki w zimowe wieczory.
Składniki:
- 2 kg żółtych malin
- 1,5 kg cukru
- sok wyciśnięty z 2 limonek
Przepis:
Maliny zasypać cukrem. Zostawić na 1 godz. Po tym czasie owoce zmiksować, gotować na wolnym ogniu ok. 40 min. Mus przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek. Dodać sok z limonek i ponownie podgrzać. Gorące nakładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować ok. 10 min.
Smacznego.
źródło: własne
Mus z żółtych malin z limonką
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze: