Truskawkowo - przetworowo

Sezon na truskawki w pełni, w skrócie podam Wam, co z nich można zrobić, co wyczarować, żeby ten sezon trwał dłużej. Bo większość z Nas uwielbia truskawki, a niestety szybko się kończą.

1. Syrop truskawkowy - hit zeszłego roku, skończył się po paru dniach. W tym roku eksperymentuję, dodając różne przyprawy, dodatki. 


2. Mus truskawkowy - dodatek do deserów, lodów, gofrów, naleśników. 


3. Dżem truskawkowy - z pewnością lepszy niż sklepowy, bo własnej pracy. 


4. Dżem truskawkowo- rabarbarowy z kardamonem - intensywnie owocowy, delikatnie wyczuwalny smak kardamonu. Do przygotowania w wypiekaczu do chleba. 

5. Syrop truskawkowy z anyżem - odkrycie tego roku, idealnie orzeźwiający smak. 


6. Truskawki do ciasta na zimę - szybka porcja owoców, gdy trzeba w zimie szybko upiec pyszne ciasto. 

Mam, nadzieję, że przepisy się spodobają i skorzystacie z nich. Polecam, truskawki są pyszne. 







2 komentarze:

  1. Mmm pychota :)

    Zapraszam do siebie na kotleciki z kalafiora!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestes bardzo pracowita, tworzysz mega smaczne przetwory:)

    OdpowiedzUsuń