Sałatka z jajkiem i boczkiem

Książek kulinarnych u mnie pod dostatkiem. I co więcej kolekcja ciągle się powiększa, co mnie bardzo cieszy. Dlatego postanowiłam, że na blogu powstanie nowy cykl, z serii przepisy z książki. Mając taką kolekcję, żal ich nie spróbować, nie wykorzystać. My będziemy co tydzień testować coś nowego, może Wam się przyda. Pierwszy przepis z nowego cyklu to Sałatka z jajkiem i boczkiem z książki Kuchnia Nigella Lawson. 

Myślę, że to może być idealna sałatka na Wielkanoc, bo jajka odgrywają tutaj główną rolę. Sałata, boczek, jajko - idealne połączenie. To kolejny przepis, który został zaakceptowany przez domowników i dopisany do listy idealnych. 


Składniki:
- 4 jajka
- 1 główka sałaty albo mix sałat 
- 200 g wędzonego boczku w paskach 
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy czosnkowej 
- 1 łyżeczka musztardy diżońskiej 
- 4 łyżeczki octu jabłkowego
- odrobina sosu Worcestershire - pominęłam 

Przepis:
Jajka ugotować na twardo, ok. 10 min. Wystudzić, obrać, pokroić na ćwiartki. Sałatę porwać na strzępy, takie na jeden kęs. Pietruszkę posiekać. Dodać do sałaty- wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę czosnkową- smażyć boczek, aż skwarki będą chrupkie. Przełożyć na ręcznik papierowy.
W tym momencie przygotować dressing. Do wytopionego tłuszczu z boczku dodać musztardę
i wymieszać trzepaczką, aby składniki się połączyły. Po czym dodać ocet i odrobinę sosu- ponownie wymieszać. Gotowy dressing wlać do miski z sałatą, energicznie potrząsnąć. Wsypać boczek i ponownie wymieszać. Na dużym półmisku wyłożyć sałatę z dressingiem i boczkiem, dodać pokrojone w ćwiartki jajka. Podawać z bagietką. 


Smacznego.
źródło: Kuchnia Nigella Lawson


2 komentarze: