Taki sos wymyśliłam robiąc tradycyjny przecier pomidorowy do słoików na zimę. Pomyślałam, czemu nie dodać bazylii, oregano, skoro takie sosy się u Nas sprawdzają, przy pizzy, pizzerinkach czy zapiekankach. Zmiksowałam, przetarłam, doprawiłam i do słoików.
Składniki:
- 3 kg dojrzałych pomidorów
- pół pęczka świeżej bazylii i oregano
- sól i pieprz do smaku
Przepis.
Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki - wrzucić do garnka o grubym dnie. Gotować ok 30 min, aż pomidory zaczną się rozpadać. Całość zmiksować i przetrzeć przez sito lub durszlak z "małymi oczkami". Dodać drobno posiekane zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do czystych i wyparzonych słoików. Pasteryzować ok. 15 min.
Smacznego.
źródło: własne
Dostałam taki sosik od znajomej - pycha.
OdpowiedzUsuńŚwietny!
OdpowiedzUsuńTeż robię sos...jednak mój to taki warzywny śmietnik. :D
OdpowiedzUsuń