Ten kompot zyskuje magiczny smak, przez dodanie goździków i cynamonu. Idealny na świąteczny obiad, trzeba poczuć ten smak. Polecam zrobić go teraz kiedy mamy sezon na śliwki, schować głęboko i wyciągnąć na rodzinny obiad. Gwarantuję, że wszyscy będą zachwyceni.
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- kilka goździków
- laska cynamonu
Przepis:
Śliwki umyć. Owoce ponakłuwać, by nie pękały - włożyć do słoików. Z wody, cukru, cynamonu i goździków ugotować zalewę. Gorącą zalewać śliwki. Zakręcić i pasteryzować ok.20 min.
Smacznego.
źródło: własne
Magiczny kompot na zimę lub na święta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Co do smaku, to pewnie przepyszny :) a mi się podoba Twój pomysł na dekorację słoiczków, dzięki czemu wyglądają stylowo ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo ;) a smak pyszny ;)
UsuńPomysł zachęcający;) Ja śliweczki wykorzystałam właśnie do placuszka drożdżowego;p Faktycznie słoiczki wyglądają stylowo;)
OdpowiedzUsuńhttp://zapiski-okularnicy.pl/
placek drożdżowy nasz ulubiony ;)
OdpowiedzUsuńŚliwkowy z cynamonem-pełnia szczęścia:)
OdpowiedzUsuńoj tak ;)
UsuńPlanuję zrobić te śliweczki,mam tylko pytanie ile wody do zalewy?
OdpowiedzUsuń3 szklanki wody, już uzupełniłam przepis ;)
Usuń