Kompot śliwkowy

Taki zwykły, tradycyjny, bo śliwkowy, ale taki najbardziej uwielbiamy. Szczególnie taki gotowany na bieżąco, schłodzony w upalne dni, lub jeszcze ciepły w jesiennie wieczory. Jednak owoców było dużo więc postanowiłam zrobić kompoty, takie które robiła zawsze moja babcia a potem mama. ;) 


Składniki:
- śliwki 
- cukier 
- woda 


Przepis. 
Śliwki przebrać, dokładnie umyć, nakłuć - wtedy nie pękają. Można też usunąć pestki.  Nakładać do wyparzonych i czystych słoików do 3/4 wysokości. Zasypać cukrem - ok. 2-3 łyżki. Zalać letnią wodą (żeby cukier lepiej się rozpuścił). Mocno zakręcić i pasteryzować ok. 20 min. od zagotowania. Wystudzić. 


Smacznego. 
źródło: własne 


0 komentarze: