Gulasz wieprzowy wg Jamie Oliver

Ten gulasz to już tylko wspomnienie, bo cały garnek poszedł w mig. Ale to tylko potwierdzenie tego, że smakowało. Super sprawdzi się na jesienne wieczory, gdy za oknem już szaro, zimno, deszczowo. Przepis zaczerpnęłam z książki Jamie Oliver - Kulinarne Wyprawy Jamiego -  prezent od męża ;) I odwdzięczyłam się mu pysznym gulaszem. 


Składniki:
- oliwa
- 1,2 kg surowej szynki wieprzowej bez kości - pokrojonej na małe kawałki 
- 125 ml czerwonego wina
- 1 łyżka czerwonego octu winnego 
- 1 duży pok - pokrojony w grube plasterki
- 2 czerwone papryki - grubo pokrojone 
- 2 marchewki - pokrojone w plasterki
- 1 łyżeczka suszonego oregano 
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka przecieru pomidorowego - dałam 3 łyżki domowego przecieru 
- sok z jednej cytryny
- mały pęczek świeżej natki pietruszki 
- 200 g suszonych miękkich śliwek - pominęłam, akurat nie miałam


Przepis:
Oliwę podgrzać w dużym garnku. Dodać wieprzowinę i obsmażyć z każdej strony. Dolać wino i czerwony ocet winny. Kiedy objętość płynu zmniejszy się o 2/3, przełożyć wszystko do osobnej miski. Garnek z powrotem postawić na ogniu i wlać kolejną porcję oliwy. Podsmażyć na niej por, paprykę, marchew i oregano - przez około 15 min. Dodać mięso, doprawić solą i pieprzem. Wlać przecier pomidorowy i dodać tyle wody, aby przykryła wszystkie składniki. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 2 - 2,5 godziny (aż mięso zacznie się rozpadać). Skosztować potrawę, dodać sok z cytryny i ewentualnie przyprawić. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z pieczywem, ryżem lub gotowanym warzywami. 

Smacznego. 
źródło: Jamie Oliver - Kulinarne Wyprawy Jamiego 


Akcja:

8 komentarzy: