Tak to już rok, jak założyłam bloga i napisałam dla Was pierwszego posta. To dzięki Wam, tutaj jestem i dalej piszę. Cieszę się z każdego miłego słowa, z każdego komentarza, czy nowo poznanej osóbki. Takie znajomości zapamiętuje się na całe życie. Mam nadzieję, że z wieloma osobami uda mi się kiedyś spotkać w rzeczywistości, a nie tylko przez internet czy telefon.
Blog to taka moja osobista książka kucharska w sieci, jeżeli Ktoś z niej skorzysta będzie mi niezmierni miło, bo uwielbiam dzielić się tym co już mam. Więc zapraszam, korzystajcie, bierzcie, dzielcie się - to jest dla Was ;) Z tej okazji zrobiłam moje pierwsze w życiu Banoffee pie, częstujcie się ;)
Składniki:
- 150 g ciasteczek owsianych
- 50 g roztopionego masła
- ok. 200 g kremu krówkowego - użyłam takiego bardzo polecam
- 3 dojrzałe banany
- 400 g śmietanki kremówki
- 0,5- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan fix
- pół tabliczki startej czekolady - na drobnych oczkach
Przepis:
Ciasteczka bardzo drobno rozkruszyć, dodać roztopione masło. Tak przygotowaną masą wyłożyć boki i dno formy do tarty lub tortownicy (uprzednio wysmarować margaryną). Włożyć do lodówki na czas przygotowania kremu i śmietanki. Krem krówkowy podgrzać w rondelku- uwaga żeby się nie przypalił. Ma być płynny, żeby lepiej się rozsmarował. Banany pokroić w plasterki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan- fixem. Na spód ciasteczkowy rozsmarować krem krówkowy, ułożyć banany i masę śmietankową. Całość oprószyć startą czekoladą i dowolnie udekorować.
Smacznego.
źródło: własne
w takim razie długiego blogowania życzę (Twojemu blogowi) a Tobie wielu czytelników :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ;) zapraszam na ciasto ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję częstuj się ;)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione... Najpyszniejsze z najpyszniejszych!:)
OdpowiedzUsuńGratuluję rocznicy i życzę wielu nowych, ciekawych kulinarnych pomysłów!
dziękuję ;) ciasto pierwszy raz zrobiłam i wszyscy zachwyceni ;)
UsuńGratuluję Pierwszego Roczku!!! Banoffee świetne,zrobię kiedyś i wrócę po przepis:)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam ;)
UsuńUwielbiam to ciasto :) !
OdpowiedzUsuńWszystkiego, co najlepsze, wielu inspiracji :*
dziękuję Paulinko ;)
UsuńSmaczne
OdpowiedzUsuńdziękuję
Usuńgratulacje oraz życzenia dalszego prowadzenia bloga kulinarnego i następnych lat pomysłów :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję ;)
Usuń