Takie jabłka idealnie sprawdzają się zimą do tarty, szarlotki, czy zwyczajnego biszkoptu z galaretką i jabłkami. Ta wersja jest banalna, bo tylko jabłka i cukier. Na zimę powstaną też jabłka z cynamonem, idealne na święta ;)
Składniki:
- 5 kg jabłek
- 0,5 cukru
- 1 szklanka wody
Przepis.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Do dużego garnka wlać szklankę wody. Dodać jabłek i cukier. Gotować, aż jabłka się rozpadną i powstanie gęsty mus. Gorące nakładać do czystych i wyparzonych słoików. Zakręcić, pasteryzować ok. 20 min. od zagotowania.
Smacznego.
źródło: własne
Prażone jabłka na zimę
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo dobre,
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńJakie piękne przetwory :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na powidła śliwkowe
powidła piękne ;)
UsuńKurcze przyznam szczerze, że nigdy nie robiłam. A to naprawdę dobry pomysł na zimowe przetrowry. Chyba najwyższa pora bym spróbowała
OdpowiedzUsuńna zimę idealne, otwierasz słoik i gotowe ;)
UsuńTakie jabłuszka często się przydają,właśnie do takich celów jak piszesz-ciasta z nimi pachną latem:)
OdpowiedzUsuńdokładnie Aguś ;)
Usuń