Śliwki do ciasta na zimę

Śliwki do ciasta robię podobnie jak truskawki czy jagody. To taki rodzinny zwyczaj na zamknięcie za szkłem troszkę owoców, które potrzebujemy w zimie m.in. do ciasta, deserów czy koktajli. Te śliwki idealnie pasują np. do tego ciasta. Polecam, nie ma przy tym dużo wysiłku a efekt murowany. 


Składniki:
- śliwki 
- cukier 
- woda



Przepis. 
Śliwki umyć, przekroić i usunąć pestki. Do czystych i wyparzonych słoików wrzucać połówki śliwek (mają zapełnić cały słoik), wsypać 3-4 łyżki cukru, wlać 1 łyżkę wody. Zakręcić, pasteryzować ok. 20 min. Wystudzić. 


Smacznego. 
źródło: własne

5 komentarzy:

  1. Szalejesz z przetworami!Ja ze śliwek na zimę najbardziej lubię marynowane w occie i w formie powideł,takich jak Twoje jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, uwielbiam biszkopt ze śliwkami i tak myślałam co zrobić aby smakować go również w zimę. Dzięki za przepis na pewno zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, niewykluczone, że sie skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak dlugo mozna przechowywac tak przygotowane sliwki?Monia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie znikają w ciągu roku ;) ale dobrze zapasteryzowane ponad rok

      Usuń