Śliwki do ciasta robię podobnie jak truskawki czy jagody. To taki rodzinny zwyczaj na zamknięcie za szkłem troszkę owoców, które potrzebujemy w zimie m.in. do ciasta, deserów czy koktajli. Te śliwki idealnie pasują np. do tego ciasta. Polecam, nie ma przy tym dużo wysiłku a efekt murowany.
Składniki:
- śliwki
- cukier
- woda
Przepis.
Śliwki umyć, przekroić i usunąć pestki. Do czystych i wyparzonych słoików wrzucać połówki śliwek (mają zapełnić cały słoik), wsypać 3-4 łyżki cukru, wlać 1 łyżkę wody. Zakręcić, pasteryzować ok. 20 min. Wystudzić.
Smacznego.
źródło: własne
Szalejesz z przetworami!Ja ze śliwek na zimę najbardziej lubię marynowane w occie i w formie powideł,takich jak Twoje jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, uwielbiam biszkopt ze śliwkami i tak myślałam co zrobić aby smakować go również w zimę. Dzięki za przepis na pewno zrobię ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, niewykluczone, że sie skuszę:)
OdpowiedzUsuńjak dlugo mozna przechowywac tak przygotowane sliwki?Monia
OdpowiedzUsuńu mnie znikają w ciągu roku ;) ale dobrze zapasteryzowane ponad rok
Usuń