Jesteśmy teraz na wakacjach, ale znalazłam chwilkę, żeby napisać wpis na ciasto drożdżowe, które zabraliśmy ze sobą na drogę. Nie jechaliśmy długo, lecz tylko parę godzin, ale ciasto zjedliśmy zarówno w drodze jak i już na miejscu. Pyszne, ciasto z owocami, wspomnienie dzieciństwa, kiedy to zawsze w domu u babci pachniało własnie takim drożdżowym ciastem ;) Do tego przepisu wykorzystałam maszynę do wypieku chleba, żeby przygotowała ciasto a ja w międzyczasie robiłam wiele innych rzeczy do zjedzenia na podróż.
Składniki:
- 200 ml ciepłego mleka
- 70 g wody
- 1 jajko
- 80 g masła - roztopionego
- 6 łyżki cukru
- 450 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1/2 kg moreli
- 1/2 kg czerwonych porzeczek
Kruszonka:
- 60 g mąki
- 35 g cukru
- 35 g masła
Przepis:
Do miski wypiekacza wlać mleko, wodę, masło, jajko. Dodać mąkę, cukier i drożdże. Ustawić program na wyrabianie ciasta "dough". Można wyrobić ciasto też w tradycyjny sposób, najpierw zrobić zaczyn a potem dodać resztę składników, dobrze wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. Morele przekroić na ćwiartki, wypestkować. Porzeczki umyć. Składniki na kruszonkę rozetrzeć. Piekarnik nagrzać do 190 st. Blachę do pieczenia wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, ułożyć na nim morele (lekko dociskając), posypać porzeczkami. Na górze rozkruszyć kruszonkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40-50 min. (sprawdzić patyczkiem czy jest dobre). Po wystudzeniu posypać całość cukrem pudrem.
Smacznego.
źródło: własne
Akcja :
- 6 łyżki cukru
- 450 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1/2 kg moreli
- 1/2 kg czerwonych porzeczek
Kruszonka:
- 60 g mąki
- 35 g cukru
- 35 g masła
Do miski wypiekacza wlać mleko, wodę, masło, jajko. Dodać mąkę, cukier i drożdże. Ustawić program na wyrabianie ciasta "dough". Można wyrobić ciasto też w tradycyjny sposób, najpierw zrobić zaczyn a potem dodać resztę składników, dobrze wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. Morele przekroić na ćwiartki, wypestkować. Porzeczki umyć. Składniki na kruszonkę rozetrzeć. Piekarnik nagrzać do 190 st. Blachę do pieczenia wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, ułożyć na nim morele (lekko dociskając), posypać porzeczkami. Na górze rozkruszyć kruszonkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40-50 min. (sprawdzić patyczkiem czy jest dobre). Po wystudzeniu posypać całość cukrem pudrem.
Smacznego.
źródło: własne
Akcja :
Fantastyczne!Ja lubię drożdżowe ciasta,ale mnie nie lubią drożdże,bo nie wyrastają jak należy i z ciast nici.
OdpowiedzUsuńpolecam spróbować z drożdżami suszonymi ;) a jak nie wyjdzie to przyjadę do Ciebie i zrobimy razem ;)
UsuńUwielbiam drozdzowe,Twoje wyglada na bardzo smaczne,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo ;) polecam
Usuńwygląda smacznie:) bardzo lubię drożdżowe wypieki:)
OdpowiedzUsuńdziękuję ;) zapraszam na kawałek ;)
UsuńMam ochotę zjeść monitor. Bodkie. :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na kawałek w weekend będę piekła kolejne ;)
Usuń