Takie truskawki idealnie sprawdzają się na zimę do ciasta, a syrop wystarczy trochę rozcieńczyć z wodą i kompot do obiadu gwarantowany. Robię w podobny sposób śliwki i agrest, ale to już będzie w następnych postach, gdy przyjdzie czas na te właśnie owoce.
Składniki:
- 1 kg truskawek
- cukier
- woda
Przepis:
Truskawki oczyścić i dokładnie umyć. Nakładać do czystych i wyparzonych słoików (użyłam słoików średnie wielkości), tak, żeby truskawki wypełniały cały słoik. Wsypać 4-5 łyżek cukru. Wlać ok 4 łyżki wody. Zakręcić i pasteryzować ok 10 min. od zagotowania. Wystudzić, wynieść w chłodne, ciemne miejsce (najlepiej do piwnicy).
Smacznego.
źródło: własne
Akcja:
Truskawki do ciasta na zimę
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze: