W tym przepisie wyręczyła mnie troszkę maszyna do wypieku chleba, bo wyręczyła mnie w wyrabianiu ciasta. Lecz można oczywiście przygotować ciasto w tradycyjny sposób.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżki miękkiego masła
- 4 łyżki mleka w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 5 g suchych drożdży
- 300 ml wody
na posypkę:
- 70 g cukru
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
Do maszyny wlać zimną wodę, dodać masło i mleko w proszku. Następnie wsypać mąkę, sól, cukier, na końcu dodać drożdże. Nastawić program "dough" - do wyrabiania ciasta drożdżowego ( 1,5 godz. ). Po tym czasie ciasto wyjąć z maszyny, krótko zagnieść i podzielić na 30 równych części, z których uformować kulki. Składniki na posypkę wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Uformowane kuleczki obtaczać w posypce i układać w tortownicy jedna koło drugiej. Następnie układać w tzw. drugim rzędzie - czyli w przerwach kulek dolnych kładziemy górne. Przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na ok. 30 min. (bułeczki mogą wyrosnąć po brzegi formy). Piec ok.35-40 min. w temp. 200 st. Wystudzić na kratce, najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Smacznego.
źródło: mojewypieki
Tak pięknie wyrosły na suchych drożdżach?Ale się udały:)
OdpowiedzUsuńtak na suchych ;) aż się bałam że wyjdą z formy ;)
UsuńLatem drożdżowe ucieka przez okno ,przynajmniej u mnie (40 stopni) .
OdpowiedzUsuńto u Was ciepło ;) u nas dzis tylko 20 st.
UsuńAle apetyczne:)
OdpowiedzUsuń