Bułeczki cynamonowe

Pyszne, lekkie, puszyste, idealne na słoneczne dni, do porannej kawki lub szklanki kakao. Bardzo nam zasmakowały i już mam pomysł na kolejne, bułeczki na słodko.
W tym przepisie wyręczyła mnie troszkę maszyna do wypieku chleba, bo wyręczyła mnie w wyrabianiu ciasta. Lecz można oczywiście przygotować ciasto w tradycyjny sposób.



Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżki miękkiego masła
- 4 łyżki mleka w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 5 g suchych drożdży
- 300 ml wody

na posypkę:
- 70 g cukru
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu



Przepis.
Do maszyny wlać zimną wodę, dodać masło i mleko w proszku. Następnie wsypać mąkę, sól, cukier, na końcu dodać drożdże. Nastawić program "dough" - do wyrabiania ciasta drożdżowego ( 1,5 godz. ). Po tym czasie ciasto wyjąć z maszyny, krótko zagnieść i podzielić na 30 równych części, z których uformować kulki. Składniki na posypkę wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Uformowane kuleczki obtaczać w posypce i układać w tortownicy jedna koło drugiej. Następnie układać w tzw. drugim rzędzie - czyli w przerwach kulek dolnych kładziemy górne. Przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na ok. 30 min. (bułeczki mogą wyrosnąć po brzegi formy). Piec ok.35-40 min. w temp. 200 st. Wystudzić na kratce, najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Smacznego.
źródło: mojewypieki 


5 komentarzy:

  1. Tak pięknie wyrosły na suchych drożdżach?Ale się udały:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak na suchych ;) aż się bałam że wyjdą z formy ;)

      Usuń
  2. Latem drożdżowe ucieka przez okno ,przynajmniej u mnie (40 stopni) .

    OdpowiedzUsuń