W oryginalnym przepisie u Arabeski miały być dwa bochenki takie bardziej bagietki, ja uformowałam jeden duży.
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki drożdży
- 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
do posmarowania:
- 1 jajko
- odrobina wody
- sezam
Przepis:
- w dużej misce wymieszać wszystkie składniki na chleb, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne
- miskę przykryć i odstawić do podwojenia objętości ( czas zależy od temp.)
- po wyrośnięcia ponownie chwilę wyrobić, z ciasta uformować dużą kulę
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia, z kuli uformować bochenek, przykryć i odstawić na 30-45 min. do ponownego wyrośnięcia (ciasto ma być wyrośnięte i napuszone)
- piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C
- jajko wymieszać z odrobiną wody, posmarować chleb i posypać sezamem
- ostrym nożem naciąć bochenek
- piec ok 30 min. w temp. 200 st. C
Smacznego.
Cudowny!
OdpowiedzUsuńzazdroszczę Ci domowego pieczywa na drugie śniadanie do pracy :) Wyobrażam sobie, jak sama czekałabym tylko na przerwę, żeby go jak najszybciej zjeść. Domowy chleb to cudowna sprawa!
dariawkuchni.blogspot.com
oj tak ;) dziś śniadanie smakowało jak nigdy ;)
UsuńUwielbiam zapach domowego pieczywa, ogromnie mi się Twój chlebek podoba :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo, a zapach w domu był faktycznie cudny ;)
UsuńWitaj :) Nominowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award (za dobrze wykonaną robotę na blogu).
OdpowiedzUsuńSzczegóły tutaj: http://polperfekcyjna.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html
Gratuluję i zapraszam do zabawy :)
polperfekcyjna.pl
kupiłaś mnie tym bochenkiem;)
OdpowiedzUsuńcieszę się ;)
Usuń