Mus truskawkowy na zimę

W tym roku sezon na przetwory otworzyły truskawki i rabarbar. Tym razem jako pierwszy wpis będzie mus truskawkowy na zimę. Idealny do deserów, ciast, koktajli.
Taki mus pamiętam z dzieciństwa, w jednej z kawiarenek, nazywał się deser Mikołaj - mus truskawkowy, lody waniliowe i dużo dużo bitej śmietany ;) nie trzeba nic więcej...




Składniki:
- 2 kg truskawek
- 200 g cukru
- wyciśnięty sok z 2 cytryn



Przepis:
- truskawki obrać z szypułek, umyć, włożyć do garnka
- lekko zgnieść (użyłam tłuczka do ziemniaków), zasypać cukrem, wymieszać, przykryć i włożyć do lodówki  najlepiej na całą noc
- truskawki razem z sokiem zagotować
- dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem na jednolitą masę
- gorący mus przelewać do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry ( tzw. na zakrętkach)
- przykryć ręcznikiem lub ściereczkami


Smacznego.
źródło: mojetwoje

0 komentarze: