Mus rabarbarowy z cynamonem na zimę

Oprócz musu truskawkowego w tym roku powstał też mus rabarbarowy z cynamonem. Zrobiony głównie na potrzeby deseru z rabarbarem, który bardzo chętnie zabieramy ze sobą do pracy jako drugie śniadanie. Rabarbar podgotowałam, zmiksowałam i zamknęłam za szkłem ;)


Składniki:
- 1 kg obranego i pokrojonego rabarbaru
- ok. 200 g drobnego cukru ( można dać więcej lub mniej, w zależności jaki słodki będzie rabarbar)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 150 ml wody


Przepis:
- do garnuszka włożyć rabarbar, dodać wodę, cukier, cynamon - całość gotować ok 20 min.
- po tym czasie zmiksować blenderem na mus,
- pogotować ok 15 min. żeby nadmiar wody odparował
- gorący mus przełożyć do czystych i wyparzonych słoików
- zakręcić, odstawić na zakrętkach i przykryć ręcznikiem lub ściereczkami



Smacznego.
źródło: własne


0 komentarze: