Bigos z Drobiu

Kiedy po Świętach i Nowym Roku w lodówce zostały różne kawałki "swojszczyzny" postanowiłam, że czas zrobić bigos... wyszedł inny niż tradycyjny, bo dodałam pierś z kurczaka ;) inny, ale bardzo dobry i szybki w wykonaniu... Zapraszam

Składniki na Bigos z Drobiu:
- pół główki białej kapusty
- pół woreczka kapusty kiszonej
- po kawałku "swojszczyzny" - dałam pieczony schab, kiełbasę, boczek
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 cebule
- mały przecier pomidorowy
- olej
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy


Przepis na Bigos z Drobiu:
- białą kapustę poszatkować
- w garnku o grubym dnie zagotować 2 szklanki wody, dodać poszatkowaną kapustę, ziele angielskie i liść laurowy
- cebulę i kawałki "swojszczyzny" pokroić w kostkę
- w międzyczasie na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną cebulę, dodać "swojszczyznę"
- gdy kapusta będzie miękka, odcedzić wodę
- dodać kapustę kiszoną i przecier pomidorowy - całość wymieszać i gotować na małym ogniu
- po 10-15 min. dodać przesmażoną cebulę i "swojszczyznę"
- na ten samej patelni, usmażyć pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka
- dodać do całości
- na sam koniec doprawić świeżo zmieloną solą i pieprzem - gotować ok. 30 min na małym ogniu (często mieszając)

Smacznego.
źródło: własne

0 komentarze: