- 500 g mąki pszennej
- 4 pełne łyżki miodu
- 200 g cukru pudru
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 czubate łyżeczki przyprawy do pierników
Przepis na Świąteczne Pierniczki:
- masło, miód i przyprawę do piernika lekko podgrzać (nie gotować)
- do miski przesiać mąkę z sodą i solą
- zrobić wgłębienie i wlać rozpuszczony i lekko przestudzony miód z masłem
- dodać resztę składników i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i lśniące
- gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 2 godziny
- blat lub stolnicę oprószyć mąką
- ciasto podzielić na 4-5 części
- rozwałkować na grubość ok 0,5 cm
- foremkami wycinać pierniczki
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- na blasze układać pierniczki
- piec ok 10-15 min. w temp. 160-170 st. (aż będą złote ale nie brązowe)
Gdzieś w jakimś magazynie kulinarnym przeczytałam ciekawostkę, która jest bardzo pomocna, żeby pierniczki były jeszcze bardziej piękniejsze. A mianowicie:
- jajko roztrzepać z 1 łyżką mleka
- upieczone pierniki posmarować jajkiem i ponownie włożyć do piekarnika na ok. 10 min w temp. 160 st.
- po wystudzeniu pierniczki będą cudnie się świeciły
Smacznego.
Piękne pierniczki :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia