Składniki na Ekstrakt z Pomarańczy:
- skórka z dużego owocu pomarańczy
- 125 ml wódki
- 125 ml wody
Przepis na Ekstrakt z Pomarańczy:
- pomarańczę umyć i dokładnie sparzyć
- obrać skórkę, usunąć dokładnie białą podskórkę (jest gorzka)
- drobno pokroić
- wrzucić do buteleczki lub słoika
- zalać wodą wymieszaną z wódką
- wstrząsnąć, odstawić w ciemne miejsce (ale nie do lodówki)
Ekstrakt z Pomarańczy jest gotowy po ok. tygodniu, ale najlepiej smakuje po ok. 2 miesiącach. Termin ważności 1 rok.
Smacznego.
Akcja Kulinarna:
Ja dałam ciała bo miałam go zrobić w zeszłym roku w tym postaram się już nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńnaprawdę polecam ;)
OdpowiedzUsuń