Ciasto z Jabłkami i Bezą

Kiedy dostaliśmy zaproszenie na imprezkę do znajomych, zastanawiałam się co zrobić słodkiego do kawy... Pomysł znalazłam jak zwykle przez zupełny przypadek (tutaj). Ciasto kruche szybko się robi, nadzienie też jest bardzo proste, a beza to już pikuś...

Składniki na Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- szczypta soli

Składniki na Masę Jabłkową:
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki
- 6 żółtek
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 5 szklanek obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
- szczypta soli
- cynamon (zależy ile lubimy)

Składniki na Bezę:
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie Ciasta z Jabłkami i Bezą:
- mąkę z cukrem, solą i masłem wyłożyć na stolnicę, posiekać, chwilę wyrobić - ciastem wyłożyć blachę i ugnieść dłońmi, podpiec chwilę w piekarniku
- masa: - w misce utrzeć żółtka z cukrem, cynamonem i solą, dodać śmietankę wymieszaną z mąką - wymieszać, potem dodać pokrojone w kostkę jabłka i ponownie wymieszać
- wylać masę na podpieczony spód - piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. przez ok. 1 godz. (aż masa się zetnie)
- na upieczony placek wyłożyć pianę ubitą z cukrem - podpiec jeszcze ok. 10 min.
- wystudzić w formie i pokroić na kawałki

Smacznego.

0 komentarze: