Tarta z kurczakiem i szpinakiem

Tarta często gości w naszym domu. Ta na kruchym cieście i ta z ciasta francuskiego. Od kiedy dostałam brytfankę z wyciąganym dnem, przygotowywanie tarty to sama przyjemność ;) Przepis sam wymyślony, bo szpinak jest zdrowy, a kurczaka uwielbiamy, więc jakoś to trzeba było połączyć...



Składniki na Tartę z kurczakiem i szpinakiem:
- 1 op. ciasta francuskiego 
- 3/4 mrożonego opakowania szpinaku 
- 1/2 kubka śmietany
- 2 duże lub 3 małe jajka
- 1 podwójna pierś z kurczaka 
- dwie garście startego sera żółtego 
- sól, pieprz, do smaku 
- forma do tarty 
- odrobina margaryny + bułka tarta 

Przepis na Tartę z kurczakiem i szpinakiem:
- formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą 
- wyłożyć ciastem francuskiem 
- pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w drobną kostkę
- poddusić na małej ilości oliwy, dodać pół szklanki wody i dalej gotować 
- dodać mrożony szpinak i gotować ok 15 - 20 min (ewentualnie dodać trochę wody)
- jak już wszystko będzie miało gładką konsystencję dodać śmietanę - wymieszać 
- wbić po jednym jajku - wymieszać 
- doprawić solą i pieprzem 
- całość pogotować ok 10 min, aby nadmiar wody odparował 
- przełożyć do formy z ciastem francuskim 
- całość posypać startym serem żółtym 
- zapiekać ok 30 - 40 min w temp. 180-200 st. (nadzienie musi być zwarte, żeby nie wypłynęło przy krojeniu)

Tartę można zjeść samą ale najlepiej smakuje z sałatką z pomidora i ogórka lub http://dosismakolyki.blogspot.com/2012/10/saatka-z-kapusty-pekinskiej-i-papryki.html
Smacznego. 


0 komentarze: