Składniki na Tartę z kurczakiem i szpinakiem:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 3/4 mrożonego opakowania szpinaku
- 1/2 kubka śmietany
- 2 duże lub 3 małe jajka
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- dwie garście startego sera żółtego
- sól, pieprz, do smaku
- forma do tarty
- odrobina margaryny + bułka tarta
Przepis na Tartę z kurczakiem i szpinakiem:
- formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą
- wyłożyć ciastem francuskiem
- pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w drobną kostkę
- poddusić na małej ilości oliwy, dodać pół szklanki wody i dalej gotować
- dodać mrożony szpinak i gotować ok 15 - 20 min (ewentualnie dodać trochę wody)
- jak już wszystko będzie miało gładką konsystencję dodać śmietanę - wymieszać
- wbić po jednym jajku - wymieszać
- doprawić solą i pieprzem
- całość pogotować ok 10 min, aby nadmiar wody odparował
- przełożyć do formy z ciastem francuskim
- całość posypać startym serem żółtym
- zapiekać ok 30 - 40 min w temp. 180-200 st. (nadzienie musi być zwarte, żeby nie wypłynęło przy krojeniu)
Tartę można zjeść samą ale najlepiej smakuje z sałatką z pomidora i ogórka lub http://dosismakolyki.blogspot.com/2012/10/saatka-z-kapusty-pekinskiej-i-papryki.html
Smacznego.
0 komentarze: