Muffinki czekoladowe z dżemem i owocami

Na zakończenie wakacji spełniłam życzenia naszego ucznia ;) Był najlepszy, a zarazem zwyczajny obiad (czyli kotleciki, ziemniaczki, mizeria), był deser, bo taki miał być - muffinki czekoladowe. zwykłe, a zarazem niezwykłe... bo prosto z serca, na zakończenie lata, na zakończenie wakacji... 

Składniki suche:
- 230 g mąki 
- 20 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
- 150 g cukru 


Składniki mokre:
- 200 ml mleka 
- 1 duże jajko 
- 1/2 szklanki oleju 

Dodatkowo:
- dżem - u nas morelowy z lawendą 
- cukier puder
- dowolne owoce do dekoracji 

Przepis:
W jednej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. W drugiej misce mieszamy roztrzepane jajko, mleko i olej. Łączymy zawartość misek ze sobą. Papilotki do muffinek wypełniamy do 3/4 wysokości. Na górę ukłądamy po łyżeczce dżemu ( u mnie morelowy z lawendą) - lekko "wciskając" dżem do środka. Pieczemy ok. 30 min. ( do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem i udekorować owocami. 


Smacznego. 
źródło: własne 

2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne! serdecznie zapraszam do akcji ciacho na widelcu:
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/ciacho-na-widelcu

    OdpowiedzUsuń
  2. Kotleciki, ziemniaczki, mizeria... Oj, zjadłabym sobie teraz taki obiad :)
    A muffinki śliczne Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń