Śledzie w sosie musztardowym

Już po świętach, ale te śledziki można zrobić przez cały rok. Idealne do kromki świeżego pieczywa, nic więcej nie trzeba. Przydadzą się na weekend, na spotkanie z przyjaciółmi. ;) 


Składniki:
- 3 filety śledziowe matjas, wymoczone przez całą noc w lodowatej wodzie
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 
- tymianek - tak na czubek noża 
- 2 łyżeczki średnio ostrej musztardy np. sarepskiej 
- 2 łyżeczki łagodnej musztardy ziarnistej 

Przepis. 
Filety śledziowe pokroić w kostkę.Resztę wszystkich składników potrzebnych na sos - wymieszać. Powstałym sosem zalać filety śledziowe. Włożyć do lodówki na min. 36 godz. Najlepsze są po 2 dniach. 

Smacznego. 
źródło: White Plate 

1 komentarz: