Sernik na migdałowym spodzie z kandyzowanymi pomarańczami

Taki oto sernik gościł w tym roku na naszym Świątecznym stole. Zarówno wyglądał jak i smakował wybornie. Coś zupełnie innego od tradycyjnych serników. Upieczemy go z pewnością jeszcze nie jeden raz. Można dowolnie udekorować, wybrałam kandyzowane pomarańcze i mini wisienki. 

Składniki:

Ciasto:
- 60 g masła
- 2 jajka
- 1,5 szklanki posiekanych migdałów
- 1 cukier waniliowy - dałam domowy cukier waniliowy 
- 2/3 szklanki miodu 

Masa serowa:
- 750 g sera białego na sernik 
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
- 1 szklanka cukru 
- 4 jajka
- 1 szklanka śmietany 36%


Przepis

Spód sernika:
Jajka lekko ubić, dodać rozpuszczone i wystudzone masło oraz resztę składników. Wymieszać w garnku i gotować przez 10 min. aż masa zgęstnieje. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę migdałową. 

Masa serowa:
Ser zmiksować z jajkami, cukrem i mąką. Na koniec wlać śmietankę i dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na masę migdałową. 

Piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. Sernik podawać dobrze schłodzony. Dowolnie udekorować - wykorzystałam kandyzowane pomarańcze i mini wisienki. 

Smacznego. 
źródło: książka Wielka Encyklopedia Kuchni Polskiej 

1 komentarz: