Kandyzowane pomarańcze

U nas w domu to pierwsze kandyzowane pomarańcze. Nigdy wcześniej ich nie przygotowywaliśmy.  Aż wpadłam na przepis u Ewy. Ciekawa byłam ich smaku, i znowu się nie zawiodłam. Pomarańcze przełożyłam do słoiczka i wykorzystam je do świątecznych ciast jako dekorację. A z powstałego syropu Mąż zrobił likier pomarańczowy, ale to już w następnym poście.  

Składniki:
- 2 duże pomarańcze
- 4 szklanki wody 
- 3 szklanki cukru 


Przepis:
Wodę z cukrem zagotować. Pomarańczę dokładnie umyć, pokroić w cienkie paski (początek i koniec pomarańczy wyrzucić, ma być miąższ). Wrzucić do gotującego się syropu i gotować ok. 2 godz., aż będą szkliste. Przełożyć na papier do wystudzenia. Przechowywać w słoiczku, w lodówce. Z powstałego syropu można np. zrobić ekstrakt waniliowy lub likier pomarańczowy.

Idealne w sam raz na nadchodzące Święta. ;)


Smacznego.
źródło: MojeTworyPrzetwory

5 komentarzy: