Dżem morelowy z malinami

Czas tak szybko ucieka, upały takie, że owoce pewno szybko się skończą, więc trzeba korzystać póki jeszcze są. Tym razem zrobiłam dżem morelowy z malinami, powstanie też dżem morelowy z rumem ;) W tym dżemie nie trzeba dużo malin a kolor jest niesamowity. Idealny do deserów, naleśników, gofrów. 


Składniki: 
- 1,5 kg moreli 
- 250 g malin 
- 0,5 kg cukru 


Przepis:
Morele umyć, wydrylować. Maliny opłukać. Do garnka o grubym dnie wrzucić połówki moreli, zasypać 4 łyżkami cukru. Zostawić na ok. 1 godz. żeby puściły sok. Po tym czasie postawić na gazie, dołożyć maliny i resztę cukru. Gotować ok. 1 godz. na małym ogniu aż owoce się rozgotują i dżem zacznie gęstnieć (czas gotowania zależy jakie były twarde owoce). Ewentualnie dosłodzić, jeżeli morele były kwaśne. Dżem przełożyć do czystych i wyparzonych słoików. Mocno zakręcić i odstawić do góry dnem. Wystudzić. 

Smacznego. 
źródło: własne 



2 komentarze: