Syrop truskawkowy

Choć sezon na truskawki już raczej się kończy, zdążyłam jeszcze zrobić syrop truskawkowy. I już żałuję, że tak mało go mam, bo w naszym domu schodzi bardzo szybko. Ale nadrobimy to w przyszłym roku. W tym, będzie jeszcze syrop porzeczkowy, sok z czarnej porzeczki i zobaczymy co jeszcze uda się upolować.


Składniki:
- 500 ml wody
- 1,5 kg truskawek już umytych i obranych z szypułek
- 1 kg cukru


Przepis:
Do dużego garnka wrzucić truskawki, zalać wodą. Gotować ok. 20 min. Po tym czasie odcedzić na sicie, wystudzić. Ponownie postawić na kuchence, zagotować, dodać cukier. Gotować, aż syrop zgęstnieje. Butelki umyć, wyparzyć. Gorący syrop zlać do butelek, zakręcić, odstawić do góry dnem.

Smacznego.
źródło: własne


wpis dodaję do akcji:

3 komentarze:

  1. Jak ładnie wyglada-miałaś fajny pomysł na zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapomnialam wyparzyc sloiki :/ czy to bardzo zle?

    OdpowiedzUsuń