Sernik Kajmakowo - Kokosowy

Na ostatnie święta pierwszy raz u Nas pojawił się Sernik Kajmakowo - kokosowy... Był taki pyszny, że trzeba go powtórzyć, poza tym tylko jedno zdjęcie zrobione, bo tak szybko został pochłonięty  ;)

Składniki na Sernik Kajmkowo - Kokosowy:
- 300 g kruchych ciasteczek lub herbatników
- 50 g stopionego, ostudzonego masła
- 800 g sera kremowego, mielonego (dałam z wiaderka)
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 100 g masy krówkowej (karmelowej)
- 4 łyżki płatków kokosa uprażonych na suchej patelni (nie miałam, dałam wiórki kokosowe)


Przepis na Sernik Kajmkowo - Kokosowy:
- ciastka zmiksować z masłem
- tortownicę (24-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem
- spód wylepić ciastkami
- do miski wyłożyć ser i cukier puder - miksować przez 2 min.
- dodawać po jednym jajku i dalej miksować
- dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować
- masę serową wylać na spód
- wstawić do nagrzanego piekarnika (ok. 130-140 st.) i piec ok. 1,5 godz. (środek musi być ścięty)
- wystudzić przy wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach
- masę krówkową delikatnie podgrzać w rondelku, polać nim wystudzony sernik, wierzch posypać uprażonymi płatkami lub wiórkami kokosa
- ostawić do całkowitego zastygnięcia

Smacznego.
źródło: książka White Plate

4 komentarze: