Ten tydzień będzie chlebowy... dziś chlebek jogurtowy z maszyny, jutro chleb z chrupiącą skórką bez zagniatania, a pod koniec tyg w planach mam chlebek pszenny na zaczynie zakwasowym ;) takie cuda będą powstawać w mojej kuchni... Zapraszam
Składniki na Chlebek Jogurtowy z Maszyny:
- 150 ml letniej wody
- 125 ml jogurtu naturalnego - o temp, pokojowej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka miodu
- 200 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej razowej
- 25 g otrębów pszennych
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
Przepis na Chlebek Jogurtowy z Maszyny:
- do maszyny wlać wszystkie składniki mokre czyli woda, jogurt, olej, miód
- dodać obie mąki, sól, otręby
- na górę wsypać drożdże
- ustawić program podstawowy, waga 700 g, skórka średnio wypieczona
- po upieczeniu wystudzić na kratce
Smacznego.
źródło: Smacznie z Joanną
Chlebek Jogurtowy z Maszyny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo oryginalny pomysł, nie mogę się doczekać aż go przyrządzę! Zapraszam na http://nietylkookuchni.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńczekam z niecierpliwością a efekt ;)p.s. super stronka będę zaglądać ;)
OdpowiedzUsuń