Składniki na Duszonki - Prażonki (ok. 4 porcje):
- 6 średnich ziemniaków
- 1 kiełbasa
- średni kawałek boczku
- 2 duże cebule
- 2 duże marchewki
- zielona pietruszka
- vegeta, sól, pieprz
Przepis na Duszonki - Prażonki:
- naczynie żaroodporne wysmarować oliwą lub margaryną
- ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki, średnie kosteczki lub plasterki (jak kto woli)
- cebulę pokroić w piórka, marchewkę w średnie plasterki, kiełbasę w półplasterki, boczek w paseczki, pietruszkę posiekać
- w dużej misce wymieszać ziemniaki, cebulę, marchew, kiełbasę, boczek, pietruszkę
- doprawić solą, pieprzem (ewentualnie vegetą)
- wyłożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć
- włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 st.
- piec około 1 godz. (do miękkości ziemniaka)
Smacznego.
źródło: własne
No więc to jest jeden z ulubionych potraw mojego męża i chyba jedyny (no jeszcze placki ziemniaczane) które potrafi przygotować. Najbardziej lubi te fragmenty, które się przykleją do naczynia/podpieką. My z Majka polewamy ketchupem :) ps. u nas wersja bez marchewki i pietruszki, ale często lądują w niej grzyby :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam Duszonki!
OdpowiedzUsuńnajlepsze są takie w lecie prosto z kociołka ;)
OdpowiedzUsuńfajne! to regionalna potrawa?
OdpowiedzUsuń