Duszonki - Prażonki

Zwał jak zwał, jedni duszonki, inni prażonki... Ile ludzi, tyle przepisów, jedni z marchewką inni bez... wspomnienia dzieciństwa, zawsze pieczone w kociołku, ale z powodów panujących warunków atmosferycznych, zostały upieczone w naczyniu żaroodpornym ;)

Składniki na Duszonki - Prażonki (ok. 4 porcje):
- 6 średnich ziemniaków
- 1 kiełbasa
- średni kawałek boczku
- 2 duże cebule
- 2 duże marchewki
- zielona pietruszka
- vegeta, sól, pieprz

Przepis na Duszonki - Prażonki:
- naczynie żaroodporne wysmarować oliwą lub margaryną 
- ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki, średnie kosteczki lub plasterki (jak kto woli)
- cebulę pokroić w piórka, marchewkę w średnie plasterki, kiełbasę w półplasterki, boczek w paseczki, pietruszkę posiekać 
- w dużej misce wymieszać ziemniaki, cebulę, marchew, kiełbasę, boczek, pietruszkę 
- doprawić solą, pieprzem (ewentualnie vegetą)
- wyłożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć
- włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 st. 
- piec około 1 godz. (do miękkości ziemniaka) 

Smacznego. 
źródło: własne


4 komentarze:

  1. No więc to jest jeden z ulubionych potraw mojego męża i chyba jedyny (no jeszcze placki ziemniaczane) które potrafi przygotować. Najbardziej lubi te fragmenty, które się przykleją do naczynia/podpieką. My z Majka polewamy ketchupem :) ps. u nas wersja bez marchewki i pietruszki, ale często lądują w niej grzyby :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam Duszonki!

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepsze są takie w lecie prosto z kociołka ;)

    OdpowiedzUsuń