Tą babkę postanowiłam zrobić do popołudniowej kawki, bo spodziewaliśmy się gości... to tylko babka a taka pyszna idealna na popołudniowy deser... Na pewno powtórzymy ją na Święta Wielkanocne, w sam raz do świątecznego koszyczka ;)
Składniki na Babkę Jogurtową:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 150 ml oleju (bezwonnego) + trochę do natłuszczenia foremki
- 3 jajka
- 250 g drobnego cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- 175 g mąki
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- cukier puder do oprószenia
Przepis na Babkę Jogurtową:
- piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.
- foremkę na babkę posmarować olejem
- oddzielić żółtka od białek do dwóch misek
- białka ubić na sztywna pianę - odstawić na bok
- do miski z żółtkami przełożyć jogurt naturalny - dodać cukier i utrzeć na puszystą masę
- cały czas ucierając wlać powoli olej
- dodać ekstrakt z wanilii i otarta skórkę z cytryny
- w oddzielnej misce wymieszać mąkę i skrobię ziemniaczaną - powoli dodawać do masy i delikatnie mieszać gumową łopatką
- dużą łyżka nakładać pianę i delikatnie wmieszać ją w masę
- gotową masą napełnić foremkę
- piec przez ok. 35-40 min. (do suchego patyczka)
- ciasto wyciągnąć z piekarnika, postawić na metalowej kratce na 10 min. przed wyjęciem z formy
- po tym czasie babkę przełożyć na talerz lub paterę
- oprószyć cukrem pudrem
Idealna do porannej kawy.
Smacznego.
źródło: Nigellissima - Włoskie Inspiracje
Babka Jogurtowa wg. Nigella Lawson
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
super bo bez proszku .. pozdrawiam
OdpowiedzUsuń