Nasz Pierwszy Chlebek z Maszyny

W tym tygodniu, zaraz po świętach, pojechaliśmy na zakupy... Miały być tylko szybkie, ale w ręce wpadła nam Maszyna do wypieku chleba, kiedyś się już zastanawialiśmy nad jej kupnem, ale jakoś odłożyliśmy to na późnij... Ani się nie obejrzeliśmy a wieczorkiem piekł się już nasz pierwszy chlebek z maszyny - pełnoziarnisty... na pierwszy raz użyłam gotowej mieszanki, ale drugi chlebek już był własnej mieszanki...

Składniki na Pierwszy Chlebek z Maszyny:
- 300 ml letnie wody - temp. ok 20-25 st. 
- 1 łyżka stołowa oleju
- 500 gr gotowej mieszanki 
- 9 gr soli
- 1 mała łyżeczka cukru


Przepis na Pierwszy Chlebek z Maszyny:
- w pojemniku umieścić składniki (najlepiej tak jak zaleca to producent) u nas najpierw składniki mokre a potem suche, czyli woda, olej, mąka, sól, cukier
- włączyć odpowiedni program (u nas program 1, waga 700 g, skórka medium)
- gdy maszyna skończy pieczenie, zostawić bochenek w formie przez ok 10 min.
- po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostygnięcia - na kratce
- kroić jak już będzie zimny

Smacznego. 

0 komentarze: