Lemon Curd

Pierwszy raz robiłam Lemon Curd i ani chwilę nie żałowałam... z jednej strony słodki, z drugiej kwaskowaty, super połączenie z biszkopcikami, kruchymi ciasteczkami, bezikami. Możliwości jest wiele, warte wypróbowania ;) z podanych składników wyszedł jeden słoiczek, można przechowywać w lodówce do 2 tygodni, ale wątpię, żeby się tyle czasu utrzymało ;)


Składniki na Lemon Curd:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 80 g masła
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok z 2 cytryn


Przepis na Lemon Curd:
- przy pomocy rózgi w rondelku roztrzepać jajka, żółtka i cukier
- postawić na małym ogniu, ciągle mieszać
- dodać masło, sok i skórkę z cytryny
- ciągle mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji ( krem musi zgęstnieć)
- przecedzić na sitku (można dodać skórkę, która została na sitku)
- przelać do wyparzonego słoika
- szczelnie zamknąć
- przechowywać z lodówce do 2 tyg.

Smacznego.
źródło: Moje Wypieki


Akcja Kulinarna:



2 komentarze: