Składniki na Lemon Curd:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 80 g masła
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok z 2 cytryn
Przepis na Lemon Curd:
- przy pomocy rózgi w rondelku roztrzepać jajka, żółtka i cukier
- postawić na małym ogniu, ciągle mieszać
- dodać masło, sok i skórkę z cytryny
- ciągle mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji ( krem musi zgęstnieć)
- przecedzić na sitku (można dodać skórkę, która została na sitku)
- przelać do wyparzonego słoika
- szczelnie zamknąć
- przechowywać z lodówce do 2 tyg.
Smacznego.
źródło: Moje Wypieki
Akcja Kulinarna:
muszę pokusić się na przygotowanie takiego curd-u.
OdpowiedzUsuńwypróbuj koniecznie ;)
OdpowiedzUsuń