Składniki na Pizzę z Kamienia (2 pizze):
- 3,5 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 4 dag drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju
- ulubione składniki (przesmażone pieczarki z cebulą, kiełbasa, papryka czerwona i zielona, ser żółty)
- ketchup
- oregano, bazylia, zioła prowansalskie
Przepis na Pizzę z Kamienia (2 pizze):
- zrobić zaczyn - drożdże wymieszać z cukrem, solą i z połową wody, dodać 2 łyżki mąki - całość wymieszać, poczekać aż wyrośnie (ok 20 min.)
- do pozostałej mąki dodać olej, resztę wody i wyrośnięty zaczyn
- całość wyrobić, pozostawić do ponownego wyrośnięcia
- wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części - rozłożyć na kamień do pizzy (najlepiej kamień posmarować olejem)
- 4 łyżki ketchupu wymieszać z suszonymi ziołami - rozsmarować na cieście
- na to wyłożyć składniki jakie lubimy - całość posypać startym serem
- piec ok 20-30 min. w temp. 180 st.
Smacznego.
Właśnie dziś podczas robienia i zajadania pizzy zastanawialismy się, skąd wziąć kamień. A tu proszę Jamie już i o tym pomyślał. Pozdrowienia :-)
OdpowiedzUsuńoj, tak pizza z kamienia to jest to, my na nim pieczemy od wakacji bodajże i innej pizzy już sobie nie wyobrażamy ..
OdpowiedzUsuńWow zazdroszczę gadżetów:)zawsze robię pizzę z przepisu Jamie'go i inna mi niepotrzebna:))
OdpowiedzUsuńkamien i inne gadżety super się sprawdzają ;) polecam
OdpowiedzUsuńKapitalne! Muszę się w coś takiego zaopatrzyć! :)
OdpowiedzUsuńMy co prawda nie na olivierowym kamieniu, ale pieczemy na nim większość naszych drożdżowych przekąsek - sprawdza się doskonale!
OdpowiedzUsuńTaki kamień to fajna rzecz. Testuję podobny już od jakiś dwóch miesięcy. Jak na razie zdaje egzamin. Jedyne, co nawal, to moje zdolności kulinarne :P Uwielbiam pizzę hawajską, ale za nic w świecie nie może mi wyjść chociażby podobna do tej z Dominium (moja ulubiona pizzeria). Nie wiem, czy to wina przepisu na ciasto czy może piekarnika? Próbuję nadal ;)
OdpowiedzUsuńspróbuje zrobic moja pizze po hawajski i tam przepis na bloga, moze Ci sie przyda ;)
OdpowiedzUsuńA ja mam 3 uwagi:
OdpowiedzUsuń1. Zamiast oleju, polecam oliwę z oliwek
2. Zamiast keczupu, sos pomidorowy do pizzy (przepisów jest sporo, ja używam tego: http://kuchnia.wp.pl/przepis/8696/1/sos-pimidorowy-do-pizzy.html - łatwy w przygotowaniu i zawsze można zrobić więcej i zamrozić na następne sesje).
3. Wypiek: spróbuj najpierw rozgrzać kamień w piekarniku (mi to zajmuje ok. pół godziny na 250 st.C ale Tobie to chyba nieco krócej zajmie, ja używam Home Pizza Stone - jest on trochę grubszy) i po rozgrzaniu zaczynam "taśmówkę" dla całej rodziny, wypiek to ok. 5 minut - w sam raz żeby przygotować następny placek. http://www.pizza-stone.pl/#!/Opis
dzięki za uwagi,przyznaje też używam sosu pomidorowego takiego z prawdziwych pomidorów co sama przerabiam, jednak ten wypiek pizzy był w extrymalnych warunkach wiec nie wszystkie składniki były dostępne. ale z tym rozgrzaniem kamienia spróbuje już jutro dzięki ;)
OdpowiedzUsuń