Składniki na Domowy Chlebek:
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 325 ml ciepłej wody
- 500 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
Przepis na Domowy Chlebek:
- w dużej misce wymieszać drożdże, mąkę, sól i ciepłą wodę
- wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętością)
- piekarnik rozgrzać do temp. 220 st.
- następnie znów wyrobić, uformować bochenek, wyłożyć na blachę (najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową)
- ponownie zostawić do wyrośnięcia na ok 20 min.
- bochenek posmarować roztrzepanym jajkiem
- włożyć do nagrzanego piekarnika
- piec ok. 40-45 min. do zrumienienia skórki
- na spód piekarnika można włożyć 2 miseczki z wodą (dzięki temu skórka będzie chrupiąca)
Pyszny Domowy Chlebek, znika od razu... nawet z samym masełkiem.
Polecam.
Smacznego.
Domowy najlepszy po słońcem. Śniadanie z kromeczką takiego chlebka musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwinna