Składniki na Chlebek Dyniowy:
- 1 kg mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml letniego mleka
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 0,5 kg dyni - waga po obraniu
- 1/2 łyżeczki soli
W oryginalnym przepisie u Ewy jest jeszcze skórka z 1 cytryny - akurat nie miałam, więc pominęłam ale i tak wyszło pysznie ;)
Przepis na Chlebek Dyniowy:
- obraną dynie pokroić w kostkę, podlać wodą ok 0,5 szklanki, gotować do miękkości, zmiksować (użyłam blendera), ostudzić
- do miski wsypać mąkę, sól cukier, wymieszać
- zrobić dołek, pokruszyć drożdże, zalać mlekiem, wymieszać z małą ilością mąki, zostawić na ok 15 min.
- po tym czasie dodać puree z dyni, rozpuszczone i wystudzone masło- dokładnie wyrobić ciasto
- przykryć i zostawić na ok. 1 godzinę
- piekarnik nagrzać do 200 st. , formy (keksówki) wysmarować olejem
- ciasto podzielić na 2 części, każdą włożyć do keksówki i wyrównać wilgotnymi dłońmi
- zostawić do wyrośnięcia - ma sięgać po brzegi keksówki
- piec ok 30-35 min na przedostatnim poziomie piekarnika
- wyjąć, zostawić na 5 min. w formie, po czym wyciągnąć i wystudzić na kratce
Nic więcej nie trzeba dodawać, tylko się zajadać;)
Smacznego.
Ja mam cały zamrażalnik malin, jagód i kurek, więc muszę się cieszyć dynią teraz, bo nie mam jej jak zamrozić:) Chlebek musi być pyszny, nigdy takiego nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńjest pyszny ;) bardzo nam smakuje
OdpowiedzUsuń