Składniki na Chili con carne:
- 500 g mięsa mielonego
- średni kawałek kiełbasy
- 3 średnie papryki (najlepiej czerwona, żółta, zielona)
- 2 cebule (najlepiej jedna czerwona, jedna zwykła)
- puszka pomidorów w zalewie (najlepiej pokrojonych w kostkę)
- puszka czerwonej fasoli
- 5 średnich ziemniaków
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
Przepis na Chili con carne:
- ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę lub półksiężyce, posolić i ugotować
- cebulę pokroić w kostkę, papryki także pokroić w kostkę, fasolę odsączyć z zalewy
- w woku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać kmin rzymski, oregano,paprykę chili i cebulę
- po ok. 2 min. dodać mięso mielone - przesmażyć
- dodać kiełbasę, smażyć ok 10 min, często mieszając
- dodać pomidory z puszki, zmniejszyć ogień do min i gotować ok. 15 - 20 min (żeby mięso nie było surowe)
- dodać pokrojone papryki
- gdy papryki są już miękkie, dodać fasolę czerwoną i ugotowane ziemniaki
- całość wymieszać i ewentualnie doprawić pieprzem i solą
- podawać same lub na plackach tortilli
Najlepiej smakuje na drugi dzień jak smaki się przegryzą, ale rzadko kiedy danie czeka na drugi dzień ;)
Smacznego.
bardzo smacznie wygląda - w sam raz na zimowe wieczory
OdpowiedzUsuńJa również mogłabym jeść chili con carne codziennie. Najlepsze rozgrzewające danie na jesienny obiad. :)
OdpowiedzUsuńdokładnie;) super rozgrzewa
OdpowiedzUsuńUwielbiam chili con carne, ale w takiej wersji nigdy nie jadłam z ziemniakami i z kiełbasą ale może być równie dobre jak standardowy przepis. Myślę że Hiszpanie by się nie obrazili ;). Jednak jeśli chodzi o mięso mielone to koniecznie wołowe i to zmielone samodzielnie. Smak - bez porównania!!
OdpowiedzUsuń