Składniki na Muffinki czekoladowe:
- 2 niepełne szklanki mąki tortowej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 100 g ciemnej czekolady
- 1 szklanka mleka,
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju
- 1 łyżka stopionego masła
- kilka kropel aromatu waniliowego lub rumowego
- 1 jajko
Przepis na Muffinki czekoladowe:
- w jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem pudrem i drobno posiekaną czekoladą
- do drugiej miski wlać mleko, oliwę, masło oraz aromat- wbić jajko i szybko wymieszać
- przelać do miski z suchymi składnikami i wymieszać
- przelać do foremek na muffinki (wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami) do 2/3 wysokości
- piec 20 min w temp. 200 st.
- po wystudzeniu dowolnie udekorować
Smacznego.
0 komentarze: