Chlebek z szynką i suszonymi pomidorami

Pewnego dnia podczas zakupów kupiłam książkę "Pieczywo - chleb, bułeczki, focaccie" autorstwa Carla Bardi, Ting Morris. Skusiłam się na przepis "Bochenek z szynką i oliwkami" z tym, że wprowadziłam zmiany i zamiast oliwek dałam pomidory suszone. Przepis podam już po moich zmianach.



Składniki na Chlebek z szynką i suszonymi pomidorami:
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 duże jajka
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 125 ml oliwy extra vergine
- 250 g szynki pokrojonej w kostkę
- 150 g boczku pokrojonego w kostkę
- 150 g suszonych pomidorów pokrojonych w cienkie paski (w oryginalnym przepisie jest 150 g czarnych oliwek, bez pestek, pokrojonych w cienkie paski)
- 150 g startego sera żółtego (w oryginalnym przepisie jest starty parmezan)
- sól i świeżo zmielony pieprz czarny
- łyżka masła

Przepis na Chlebek z szynką i suszonymi pomidorami:
- rozgrzać piekarnik do temp. 180 st.
- keksówkę wysmarować masłem
- w dużej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia
- zrobić dołek, i wbijać kolejno jaja, po każdym razie delikatnie mieszając
- dodać wino, oliwę- mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji
- wrzucić szynkę, boczek, suszone pomidory i ser
- wymieszać i doprawić solą i pieprzem 
- za pomocą łyżki silikonowej przełożyć masę do formy 
- piec 45-55 minut, aż się zrumieni (do suchego patyczka)
- po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie do ostudzenia 

Podawać ciepły lub wystudzony do temp. pokojowej. Wystarczy podać z samym masełkiem lub twarogiem...
Smacznego.


1 komentarz: