Składniki na Biszkopt z masą cytrynową:
Biszkopt:
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 250 g śmietany 36%
- 200 g masła
- sok z 3 cytryn
- 2 op. budyniu śmietankowego
Ponadto:
- herbatniki
- tłuszcz do posmarowania blaszki, lub papier do pieczenia
- polewa czekoladowa
- posypka do dekoracji
Przepis na Biszkopt z masą cytrynową:
Biszkopt:
- białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier, ubić
- ubijając dodać po jednym żółtku
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej
- blaszkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto wlać do foremki
- piec ok 30 min w temp. 160 st.
Masa:
- budynie ugotować w 2 szklankach wody
- ostudzony budyń utrzeć z masłem i sokiem
- dodać ubitą śmietanę
Biszkopt z masą cytrynową:
- masę rozsmarować na biszkopcie
- ułożyć herbatniki
- dowolnie udekorować - ja polałam herbatniki polewą czekoladową i posypałam posypką waniliową
Smacznego.
0 komentarze: