Składniki na szynkę pieczoną w winie:
- ok 1 kg szynki wieprzowej lub innego mięsa, które preferujecie
- moje ulubione przyprawy: vegeta, pieprz, sól, oregano, czosnek (3 ząbki ), kostka cebulowa knorr, czerwona słodka papryka, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy
- oliwa z oliwek
- szklanka białego półwytrawnego wina
- rękaw do pieczenia
- szynkę dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym
- w miseczce wymieszać przyprawy z oliwą (oprócz ziela angielskiego, liścia laurowego i czosnku)
- rękaw do pieczenia związać z jednej strony, włożyć mięso, polać przyprawami, potrząsnąć rękawem, aby całe mięso było w marynacie
- dorzucić ziele angielskie ( ok 5 ziarenek), liść laurowy ( 4 sztuki) i czosnek ( 3 ząbki)
- wlać wino i zawiązać rękaw
- rękaw rozłożyć na blasze do pieczenia, zrobić 3 nakłucia
- włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180-200 st. C przez ok. 1,5 godziny
- po upieczeniu wyłożyć na tacę, przykryć folią aluminiową na ok 10 min (aby mięso "odpoczęło")
- pokroić na plastry i podawać do obiadu
Smacznego.
brzmi fantastycznie... na 1005 wypróbuje
OdpowiedzUsuńMmmmmm... pycha!
OdpowiedzUsuńzapraszam na konkurs, który właśnie trwa na moim blogu. więcej szczegułów:
OdpowiedzUsuńhttp://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/11/konkurs-zapraszam.html
na zwycięzcę czeka świetna nagroda. Pozdrawiam