środa, 28 listopada 2012

Pierś z Kurczaka w Sosie Śmietankowym

Że kurczaka lubimy to każdy z nas wie... W każdej postaci, w sałatce, na kanapce, smażony, grillowany, panierowany. Tym razem był w sosie śmietankowym, z puree z ziemniaków i surówki z marchewki, jabłka i ananasa. Pychotka.

Składniki na Pierś z Kurczaka w Sosie Śmietankowym:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, papryka czerwona (słodka)
- liść laurowy, ziele angielski, pieprz ziarnisty
- pół kubka śmietany
- 2 łyżki mąki

Przepis na Pierś z Kurczaka w Sosie Śmietankowym:
- pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błon, oprószyć solą, pieprzem i papryką słodką
- patelnie rozgrzać z dwoma łyżkami oliwy, usmażyć z dwóch stron piersi z kurczaka
- podlać ciepłą wodą (ok 1,5 szklanki), dodać pieprz ziarnisty, liść laurowy i ziele angielskie
- dusić ok 30 min (jeżeli trzeba podlewać wodą)
- po tym czasie wyciągnąć na talerzyk pierś z urczaka
- śmietanę rozmieszać z odrobiną wody, dodać mąkę - całość wymieszać
- powoli wlewać na patelnię, całość rozprowadzić, aby nie powstały grudki
- dodać piersi z kurczaka, całość podgrzać


Podawać ciepłe z ziemniaczkami i surówką.
Smacznego.

14 komentarzy:

  1. bardzo dobre dzisiaj zrobiłem dla rodzine na obiad razem z surówka z marchwi + czosnek + troche majezonu.

    nawet dzieci zjadły

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super cieszę się że smakowało ;) polecam inne przepisy ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. o tak pyszne pyszne, jutro właśnie będzie u nas na obiad ;)

      Usuń
  3. To mój przepis na dziś na obiadek dziękujemy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś majac niedoszłą jeszcze teściową na obiedzie z robiłem ten przepis.Teściowa była pod wrażeniem :) dziękuje z przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś majac niedoszłą jeszcze teściową na obiedzie z robiłem ten przepis.Teściowa była pod wrażeniem :) dziękuje z przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można śmietanę zastąpić mlekiem?

    OdpowiedzUsuń
  7. mam pytanie w kwestii śmietany.. jaka słodka czy kwaśna...????

    OdpowiedzUsuń
  8. A ten kolor od papryki?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile ziaren ziela i pieprzu? I listkow laurowych??

    OdpowiedzUsuń