Kolejne owoce zamknięte w słoiczkach, bo dżemy w tym roku same znikają. Wyjadane są słoiczek po słoiczku, a ja tylko je uzupełniam. Przynajmniej się nic nie marnuje ;)
Składniki:
- 2 kg malin
- 4 szklanki cukru
- sok wyciśnięty z 2 cytryny
- ziarenka z jednej laski wanilii
Przepis:
Wszystkie składniki umieścić w garnku o grubym dnie. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować łącznie ok. 2,5 godziny. Po ok. 1 godzinie gotowania dżem przetrzeć przez sito, w celu pozbycia się pestek. Ponownie gotować, aż woda odparuje a dżem nabierze odpowiedniej konsystencji.
Smacznego.
ulalal.. zapakowany pięknie! a wiem, że wewnątrz kryje się cudowny smak malin.. mniam! :)
OdpowiedzUsuń