Syrop truskawkowy z cynamonem

Sezon truskawkowy powoli się kończy, więc to ostatni syrop truskawkowy w tym roku, jaki zrobiłam. Przepis na bazie syropu truskawkowego z anyżem, tylko zamiast anyżu dałam cynamon. 


Składniki:
- 500 ml wody
- 1,5 kg truskawek już umytych i obranych z szypułek
- 1 kg cukru
- 3 całe kawałki cynamonu

Przepis:
Do dużego garnka wrzucić truskawki, zalać wodą. Gotować ok. 20 min. Po tym czasie odcedzić na sicie, wystudzić. Ponownie postawić na kuchence, zagotować, dodać cynamon. Wystudzić
i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Rano wyłowić cynamon, dodać cukier i zagotować aż syrop zacznie gęstnieć. Butelki umyć, wyparzyć. Gorący syrop zlać do butelek, zakręcić, odstawić do góry dnem.


Smacznego.
źródło: własne

0 komentarze: