Z takimi słodkościami jechaliśmy w niedzielę na imieniny do teściowej. Szybkie, smaczne ciasto, i pasują do tego każde owoce. U nas były z malinkami, posypane migdałami. Pychotka.
Składniki:
-100 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 kg owoców - u nas maliny
- płatki migdałów
Przepis:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia przesiać. Masło z cukrem utrzeć na lekką puszystą masę. Dodać jajko i ekstrakt - dalej ucierając. Na przemian do utartej masy dodawać składniki suche i śmietanę (najlepiej w trzech turach). Wymieszać tylko do połączenia składników.
Formę do pieczenia wysmarować lub wyłożyć papierem. Użyłam formy o średnicy 20 cm. (można użyć większej, wtedy ciasto będzie niższe). Gęste ciasto wlać do formy. Na górę ułożyć owoce, maliny układałam jedna obok drugiej, lekko dociskając. Całość posypać płatkami migdałowymi.
Piec przez 45-5 min. (do suchego patyczka) w temp. 180 st.
Smacznego.
źródło: Mojewypieki z małymi zmianami
Mniam ... ciasto idealne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
ale fajne ;-)
OdpowiedzUsuńSmaczne:)
OdpowiedzUsuńpożyczam przepis:) wygląda pysznie:) i pewnie tak samo smakuje:)
OdpowiedzUsuń